Social Icons

marți, 24 septembrie 2013

Bugetul pentru Aleluia!

Situațiile financiare BOR 2012
   La cozile de la aghiasmă, crenguțe sfințite, lumina de Paște și, mai ales, la cele de la Moaștele la hramurile bisericilor, se-nghesuie mai întotdeauna babele cu drepturi depline sau cele în devenire, ce-și simt grea traista cu nasoalele făcute altora, pe care S.C. Patriarhia S.R.L. le numește păcate. Pentru o stipendie ce nu te bagă în faliment și-ți ușurează conștiința, Moș Crăciunii în sutană sunt gata să te absolve de tot ce-ai făcut, cu puterea harului ce l-au îmbrăcat la hirotonisire. În diviziunea muncii, treburile sufletești se îmbină cu cele lumești nu numai în cazul mirenilor de rând, dar și în cazul bărbilor în sutană albă. Chibzuința și chivernisirea sunt sfaturi ce trebuie urmate de noi toți cei ce urcăm Dealul Patriarhiei, nu și de cei ce sălășluiesc acolo, cu voia providenței și ajutor de culise la alegerile de patriarh.    
   Umilința și smerenia sunt tagme ale trecutului ce nu mai sunt de actualitate, de vreme ce înnoirea ortodoxiei începe cu o nouă Casă a Poporului, lângă cea veche, de data asta pentru îndestularea neîndestulatului orgoliu.
Costtul Catedralei Mântuirii Neamului 2013
Cu 400 de milioane de lei cât se estimează costurile construcției, ce se dorește a-l determina pe Papă să-și muște buzele de invidie ecumenică, se pot face multe, nu doar pentru Biserică, ci și pentru cei mulți aflați în suferință. La un calcul pe răbojul inscripționat cu cruci la colțuri și sfințit cu cele două feluri de aghiazmă existente, suma  ajunge pentru un an pentru acoperirea cheltuielilor întregii Biserici. Bugetul cultelor destinat reparațiilor și restaurărilor în 2013 este peste 36 milioane lei pentru toate cultele din România. Deci, una bucată construcție megalomanică, demnă de a gâdila vanitatea de Întâi Stătător întru casele Domnului, din ce în ce mai mari după revoluție, de zici că suntem în plin Ev Mediu occidental, ar acoperi necesarul pentru un deceniu de reparații și restaurări în țara unde voievozii preferau să dea bani pe chefuri și mai puțini la biserici, c-altfel, am fi zărit și noi niscaiva Notre Dame-uri și nu Pătrăuțuri, de dai cu capu-n streașina lor.
    Veniturile, din mila Domnului și din buzunarul băbuțelor speriate de ce-o fi după, însumau anul trecut circa 114 milioane de lei adunate din conturile Patriarhiei și Mitropolia Moldovei, restul mitropoliilor declarându-și veniturile doar la spovedanii. Chiar și fără aceste date, veniturile Patriarhiei includ transferuri dinspre mitropolii, nu în valoare ridicată, gradul de autonomie a mitropoliilor fiind unul ridicat. După unele estimări aceste venituri ar reprezenta cam 60% din totalul veniturilor la nivel de BOR. Profitul pe anul trecut a Patriarhiei și Mitropoliei Moldovei este de 4,4 milioane lei. Extrapolând, rezultă un profit total al BOR de 7,3 milioane. Așadar, i-ar lua Bisericii cam 55 de ani până la slujba de sfințire a noului stadion, dacă alocă profiturile obținute anual. Dacă, și-aici speculez, din totalul de venituri proprii estimate la 190 milioane euro, circa 25% s-ar duce la construcția piramidei, atunci durata de execuție ar fi de 8,5 ani. Patriarhia nu dispune de 47,5 milioane ca să termine construcția în 8,5 ani, iar estimările inițiale sunt optimiste, cifrele avansate mai nou pentru construcție sunt duble. Toate aceste cheltuieli vor fi decontate din donații și de la buget, deci de la noi toți cu dedicație pentru DJ Ciobotea.
Situațiile financiare 2012 Patriarhia Română
   Împodobiți ca niște brazi de Crăciun și cu aspect ce-aduce cu Moșul aducător de daruri, pre-înalții bisericești au misiunea de a capitaliza fondurile Apostolicei Biserici, nu pentru a propaga misiunea apostolică ci, pentru a mai pune un rând e termopane la Sala Polivalentă în care ne-om mântui noi toți din neamul acesta. Schimbarea la față a  Bisericii, în care preoții de mir o duc mai bine decât majoritatea populației, exact ca-n poveștile lui Creangă, cu plozi ce se plimbă în bolizi sfințiți de taică-su și a căror achitare s-a făcut din cutia milei și acatistele băbuțelor și ghiolbanilor ce vor moarte dușmanilor și câștiguri la loto deopotrivă, poate și trebuie să mai aștepte. Credeți că după terminarea noului Romexpo cu cruce-n vârf, ceilalți împodobiți ca împărații bizantini și loviți de compasiune pentru semeni ca Copos (cacofonia e intenționată și se potrivește contextului), vor dori să fie mai prejos? O Mitropolie ca a Moldovei, cu veniturile pe care le are, raportate la întreaga Biserică, va fi umilă și va căuta de nevoiași, sau va da startul completării ansamblului Palas cu încă un mall, de data asta cu cruce la ferestre și moaște la interior, spre fala de sine și oftica celorlalte mitropolii ?
Situațiile financiare ale Mitropoliei Moldovei 2012
 Biserica Ortodoxă lucrează cu veșnicia, așa răspund cei din rândurile sale atunci când sunt întrebați de lucrările filantropice, de înnoirea mentală a preoților de mir spre lepădarea de apucăturile larg răspândite de căpătuire materială și apucarea pe calea sprijinirii semenilor, de apropiere față de neam nu prin catedrale ci prin empatie, toate acestea sunt lăsate rezolvării întru veșnicie. Acum e importantă realizarea etajului 1, ca primă treaptă dintre veșnicia de trepte ce-or urma spre întâlnirea cu Domnul, tot întru veșnicie.


2 comentarii:

  1. Cine are urechi de auzit, sa auda...mmm sunt surzi toti?

    RăspundețiȘtergere
  2. stai linistit ca se aude ecoul. eu mai vorbesc in stanga dreapta, lumea nu mai crede balivernele astea. biserica are data de expirare

    RăspundețiȘtergere